Our Programs

Summerhill Montessori offers a variety of programs to suit both your child’s and your own needs. We are licensed to teach children between 2½ and 5 years old. We are a group child care centre. Classes consist of up to 25 children and 3 teachers (8 to 1 ratio). All of the following programs are available 4 or 5 days per week.
Montessori FULL DAY Program

Our full day program runs from September to June, Monday to Friday. This program is closed for Christmas Break, Spring Break, Statutory Holidays and 2 Professional Development days per year. In this program, children will get a great preparation for Kindergarten. There is outdoor play each day and use of different rooms for activities such as yoga, science and much more.

The schedule is:
8:45 am 3:45 pm
Montessori HALF DAY Program
Same as the FULL DAY Program, but with only 4 hours. The children have a supervised lunch at school and time to play outside each day (lunches are provided by the parents).

Schedule options are:
9:15 am 1:15 pm
In each of the above programs, snacks are provided by the school each day, with one special day each week when a child is selected to provide a snack for the group.
MUSIC
Our music program with Mr. Ryan starts as the end of September and runs once a week until the end of June. Every Thursday, our children enjoy a 45 minute visit with our music teacher for fun, creative and innovative music lessons. Mr. Ryan follows a theme for every month and ties the lessons to the theme. Music is also a great component of our daily program.
SUMMER Program
We offer child care in the summer months of July and August in a non-Montessori setting. Our summer camps are provided by the main teachers at our school and have weekly themes. The focus is on various subjects related to the summer season. Registration forms and programs for the Summer Camps are out in April each year.
4 hrs 4 – Day AM 8:45 – 12:45 Monday – Thursday
2.5 hrs 4 – Day AM 9:15 – 11:45 Monday – Thursday
4 hrs 4 – Day AM 9:15 – 1:15 Monday – Thursday
2.5 hrs 5 – Day AM 9:15 – 11:45 Monday – Friday
4 hrs 5 – Day AM 9:15 – 1:15 Monday – Friday
7 hrs 4 – Day AM 8:45 – 3:45 Monday – Thursday
4 hrs 5 – Day PM 8:45 – 12:45 Monday – Friday
2.75 hrs 4 – Day PM 12:30 – 3:15 Monday – Thursday
2.75 hrs 5 – Day PM 12:30 – 3:15 Monday – Friday
4 hrs 4 – Day PM 11:15 – 3:15 Monday – Thursday
4 hrs 5 – Day PM 11:15 – 3:15 Monday – Friday
7 hrs 5 – Day PM 8:45 – 3:45 Monday – Friday
The Friday morning sessions run from 8:45 to 11:15 or 8:45 to 12:45 and the afternoon from 12:30 to 3:15 or 11:15 to 3:15.

How to register

h

Step 1

Book an appointment by filling the form below

Step 2

Tour the school
R

Step 3

Register

Booking form

Fill the form below to make an appointment with us.

Name(Required)
MM slash DD slash YYYY
Choose a date to tour the school
Time(Required)
:
Choose a time to tour the school

Admission

Registration for the next school year takes place in January. Children who are currently enrolled and their younger siblings are given priority. Those who were on our waiting list and have pre-registered are contacted in February and offered placement according to our availability in each class. Pre-registration can be done any time following a tour of our school.

We look forward to meeting you!